2016. március 3., csütörtök

Mennyire vagy reziliens?

Sokszor lehet mostanában ezt a furcsa szót hallani, de mit is jelent ez?

A reziliencia rugalmasságot, ellenállóképességet jelent. Azt a képességet, hogy valaki az eredeti, stabil mentális állapotát könnyen vissza tudja nyerni valamilyen feszültséggel teli helyzet után. Azt gondolom, hogy ennek a jelentőségét nem kell magyarázni a mai munkahelyi közegben. Igen, égető szükségünk van erre! 

A megpróbáltatások és kihívások részei a mindennapjainknak, nem tudjuk elkerülni őket. Ha reziliens vagyok, pozitívan érint egy ilyen helyzet, a vesztesből, áldozatból túlélővé tudok válni. A reziliencia nem velünk született készség vagy képesség, hanem dinamikusan változik, fejlődik az életünk folyamán. Ebből következik, hogy bizonyos elemei fejleszthetők. Mi jellemzi a reziliens embert? Jó a helyzetfelismerési képessége, újra tud értelmezni egy helyzetet, képes arra, hogy a nehéz helyzetben is meglássa a váratlan lehetőségeket és új megoldásokat tud találni.  

Erről és sok más rezilienciához kapcsolódó érdekességről hallhattok egy nagyszerű előadást dr Nemes Éva előadásában. Az előadás a Szupervíziós vándorkonferencián hangzott el.
1 megjegyzés:

  1. Nekem új volt ez a kifejezés, de az előadó nagyon jól elmagyarázta mit takar. Tetszett.

    VálaszTörlés